FAQ

Waarom ik?

Zie ook "Waarom pesten mensen" en "Profielen van doelwitten"

Waarom kreeg hij/zij een pik op mij?

Want je was goed in je job, je was populair bij de mensen, je nodigde uit (onbedoeld) tot een ongunstige vergelijking met de incompetentie of tekortkomingen van de pester door gewoon goed te zijn. Je was op de verkeerde plaats op het verkeerde moment en omdat pesten een dwangmatig en verslavend gedrag is heeft hij iemand nodig om te pesten.

Waarom heb ik het laten gebeuren?

Omdat je weinig of geen kennis had van pestgedrag, je had geen opleiding in hoe ermee om te gaan, diegene in je omgeving ontkende het of negeerde het. Je besefte niet dat de pester sociopathische karaktereigenschappen heeft, je was kwetsbaar, je was eerlijk en wilde je integriteit niet in het gedrang brengen, de wet is ontoereikend, jobs zijn schaars tegenwoordig en je had schrik om het te melden of je personeelsdienst geloofde je niet of koos de kant van de pester.

Wat heb ik gedaan om dit te verdienen?

Niets. Het is NOOIT de schuld van het doelwit. Het is ALTIJD de pester die verantwoordelijk is voor zijn gedrag. De pester projecteert zijn gedrag op het doelwit en claimt dat het het doelwit is dat agressief wordt en slechte intenties heeft. Bekijk elke kritiek en aantijgingen als een bekentenis van hun eigen ontoereikendheid. Het doelwit was simpelweg op de verkeerde plaats op het verkeerde moment en heeft waarschijnlijk vele voorgangers.

Men zegt dat ik er geen zaak van kan maken! Wat nu?

De wet is vaag en juridische stappen ondernemen is moeilijk en heeft weinig kans op slagen. Toch zijn er sowieso verschillende juridische domeinen die in aanmerking kunnen komen voor zulke gevallen. Het enigste probleem is kennis, ervaring en opleiding inzake deze problematiek. Overtuig uw vakbond, kadervereniging, vertrouwenspersonen, preventieadviseur van de informatie die voorhanden is op het internet en in het buitenland.

Ik voel me zo slecht dat ik eraan denk om zelfmoord te plegen!

Deze gevoelens, reactieve depressie incluis, zijn een NORMALE reactie op een ABNORMALE situatie. Je bent niet psychisch gestoord maar je bent psychologisch gewond. De oorzaak is volledig extern en iemand anders is aansprakelijk. Aangezien het om een “wonde” gaat zal het ook helen maar dit kan lang duren. Het is belangrijk dat uw dokter of psycholoog uw trauma ten volle begrijpt.

Ik dacht dat ik de enige was waarbij dit gebeurde.

Bijna iedereen die dit overkomt denkt dit. De pesters moedigen dit ook aan aangezien dit u volledig machteloos maakt en het u in het bijzonder muilkorft, het zwijgen oplegt. De waarheid ligt echter helemaal anders, er zijn vele mensen die hetzelfde doormaken als uzelf. De reden dat zo weinig mensen hier mee naar buiten stappen is dezelfde als slachtoffers van incest, verkrachting of huiselijk geweld. Men heeft namelijk schrik dat niemand hen zal geloven. Dit is meestal waar maar de dingen zijn aan het veranderen en u kan een deel uitmaken van die verandering!

Ik had nooit gedacht dat ik slachtoffer zou worden.

Je bent geen slachtoffer maar een doelwit. Het woord “slachtoffer” laat de mensen toe en stimuleert vooroordelen te vellen zoals “De verantwoordelijkheid moet toch ook deels bij het slachtoffer liggen”. Dit is één van de grootste misvattingen rond pesten in het algemeen. Mogen verkrachters zich dan vergrijpen aan kortgerokte dames wanneer ze na een lange opsluiting in de gevangenis weer op vrije voeten staan?