Pesten wordt niet tegengegaan door tevredenheidsenquêtes

Een blije klant en een blije werknemer?

Loont het om de focus te leggen op tevredenheidsenquêtes? Wel, een rapport in Harvard Business review stelt dat er geen correlatie bestaat tussen klantentevredenheid en tevredenheid van de werknemers. De reden hiervoor is dat die mensen die slecht presteren (managers, ondergeschikten, …) gelukkiger zijn indien ze minder hard moeten werken, minder toewijding nodig is en als de standaard in het algemeen laag is.  Een slecht presterende pester zal tevreden zijn indien de efficiëntie en productiviteit laag is.

Een veel voorkomend voorbeeld van een motief voor pesten is trouwens het volgende: Stel een nieuwe werknemer wordt aangeworven. Het is een relatief jonge, dynamische, maar vooral gemotiveerde werkkracht. Sommige collega’s gaan verrassend ver gaan om deze nieuwe werkkracht te laten conformeren aan de oude, niet zo productieve manier van werken binnen hun dienst of team. Die nieuwe werkkracht zou wel eens de inefficiëntie of zelfs incompetentie gaan blootleggen door het zelf veel beter te doen. Dit zou moeilijke vragen kunnen teweegbrengen en erger… de anderen impliciet verplichten om zelf beter te gaan presteren. Dat is iets dat de pester bewust wil vermijden door de nieuwe zwart maken of, ironisch genoeg, zijn competentie in vraag gaan stellen.

Is er een alternatief?

Tevredenheidsenquêtes laten dus enkel toe dat de meest negatief ingestelde en vijandige mensen hun woede kunnen uiten. Wie woede uit krijgt aandacht en wordt aanzien als “kritisch-constructief”. In werkelijkheid zijn ze destructief, negatief. Een betere strategie is de volgende…

In plaats van te focussen op tevredenheidsonderzoek, ondervraag de meest competente, productieve mensen. Vraag niet aan de middelmatige, incompetente werknemers wat hun blijer zou maken. Vraag de besten wat hun productiever zou kunnen maken. Crusiaal is dat je negativiteit geen kans mag geven, stimuleer geen slecht gedrag.

Richt je aandacht dus niet op tevredenheid maar op productiviteit en klantentevredenheid.

Jouw succesformule

Wat is succes?

Veel geld verdienen, die droomjob, een mooie auto hebben, een wereldreis maken, een nieuw bedrijf opstarten, een wedstrijd winnen … ? Misschien zeg je ja? Denk even verder. Mensen die de lotto winnen zijn niet vanzelfsprekend gelukkiger. Stel je wint een miljoen Euro… Geweldig! Natuurlijk is er eerst die fase van de euforie, maar wat na een jaar, of 5 jaar? Mensen geraken zo gemakkelijk gewoon aan hun luxe. Misschien ga je verhuizen naar je droomhuis, koop je die dure sportwagen. Je zal nieuwe vrienden maken en nieuwe buren hebben die ook in een vergelijkbaar huis wonen en een gelijkaardige sportwagen hebben. Misschien denk je dat je huidige vrienden nog wekelijks gaan langskomen en dat terwijl zij moeten krabben elke maand opnieuw om die zware hypothecaire lening af te betalen. Dat kan, maar laat ons eerlijk zijn, een groot deel van je omgeving zal gaan veranderen.
Bijkomend… Je nieuwe buurvrouw is misschien een ondernemer en verdient een miljoen Euro per jaar… In vergelijking met die mensen ben je een arme sukkelaar in feite. Beeld je in… Elke dag opnieuw wordt je geconfronteerd met hoe weinig je eigenlijk wel hebt in vergelijking met hen! Denk je nog steeds dat je dan succesvol bent?
Ik geloof dat als we correct begeleid worden, we bijvoorbeeld een rendabele frituur zouden kunnen gaan uitbouwen. Je volgt een stappenplan, kiest een locatie en gaat aan de slag. Wie weet kan je nog ergens anders een frituur openen met de opbrengsten van die eerste frituur. Kan heel winstgevend worden. Ben je dan succesvol?
Wat moet er nog bijzijn voor we van succes kunnen spreken?

Continue reading

Doelwitten van pesterijen zijn geen zwakke mensen

man-2037255_1920Vanwaar komt het idee dat mensen die gepest worden zwak zijn?

Mensen denken dat pesten draait om een aanval en een verdediging. De aanvaller haalt uit en de verdediger kan niet pareren en dus is deze te zwak ten opzichte van de aanvaller. Maar vanwaar komt die behoefte nu om aan te vallen? Pesterijen en feitelijk bijna elke vorm van negatief gedrag onstaat uit onzekerheid. Het is de onzekerheid om een bepaalde situatie niet aan te kunnen of de angst om te falen dat maakt dat mensen (mogelijk) hervallen in negatief gedrag. Pesten gaat dus niet over aanvallen en verdedigen maar eerder over angstvallig controle uitoefenen. Doelwitten van pesterijen zijn geen zwakke mensen omdat ze zich niet voldoende zouden verdedigen. Ze zijn gewoon in een andere "frame of mind".

Wat houdt het doelwit wel bezig?

Terwijl de aanvaller uithaalt probeert het doelwit logische redenen te zoeken om te verklaren wat er aan het gebeuren is. Het probleem is: deze zijn er helemaal niet! Het allereerste principe om de negatieve spiraal te doorbreken is daarom begrijpen waar pesterijen werkelijk om draaien. En dat zijn de angst en onzekerheid van de dader. De doelwitten zijn in eerste instantie nog niet emotioneel overmand door angsten of onzekerheden. Ze trachten de situatie op een volwassen, rationele, doordachte manier te benaderen.

Continue reading

Tips voor tijdens het solliciteren

Indien je ongerust bent om, bij het zoeken naar een nieuwe job, opnieuw in een toxische omgeving terecht te komen waar pestkoppen vrij spel hebben, dan kunnen de volgende 6 vragen je helpen om hier een zicht op te krijgen:

  1. Van wie zal ik bijleren en hoe?  Is deze in onderaanneming van een gespecialiseerd bedrijf die weinig afweten van de reële werkomgeving?  Zegt men dat de werknemers hier zelf voor verantwoordelijk zijn? Hiermee ontkent men dus eigenlijk elke vorm van betrokkenheid.
  2. Kunt U eens een recente of minder recente prachtprestatie beschrijven binnen het bedrijf.  Wat maakte het zo bijzonder? Deze vraag peilt naar welk gedrag sterk geapprecieerd wordt.  De heldendaden zijn een weerspiegeling van de cultuur die er heerst.  Verwijst men naar prestaties in uiterst moeilijke omstandigheden waarbij men het onmogelijke heeft moeten overkomen of eerder naar samenwerkingen, geduld, teamwork?
  3. Hoe lost men doorgaans conflicten op in deze instelling?  Deze zijn er nu eenmaal in de beste bedrijven.  Hoe gaat men er mee om? Worden agressieve werkomgevingen getollereerd of zijn er speciale procedures van kracht die ervoor zorgen dat iedereen een stem heeft.  Vermeldt men uitsluitend de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon die fungeert als bemiddelaar weet dan dat dit wettelijk verplicht is en dus niets zegt over hun echte aanpak.
  4. Continue reading

Technieken van managers om je buiten te krijgen

money-shark-1612269_640Bron - Frank De Mink: Hij richtte in Nederland een landelijk expert platform op en is eveneens actief op het vlak van mobbing en intimidatie op het werk.

Vrijwel elke werkgever heeft het wel eens moeten doen: ontslaan. Werknemers zijn overtollig, doen hun werk niet goed, gebruiken verouderde vakkennis, kunnen de nieuwe ontwikkelingen niet bijbenen, zijn te duur geworden, maken ruzie met collega’s, .... Nu kan het heel lastig, duur en tijdrovend zijn, om voor dat ontslag precies volgens de letter van de wet te volgen. Meestal kost het echter veel tijd en energie, advocaatkosten, spanning op de werkvloer, zoeken en inwerken van een nieuwe medewerker.

Nu zijn er ook andere manieren om een medewerker weg te krijgen. Iedere medewerker zou daar op de hoogte van moeten zijn, het is een klassieke valstrik. De volgende technieken zijn veelvoorkomend. Stel je even in de plaats van een manager die van iemand wil afgeraken. Een klein overzicht:

Slecht functioneren. Je kunt gewoon tegen de medewerker zeggen: “Je functioneert niet goed meer”. Of als dat niet is aan te tonen zeg je “de relatie met mij is niet goed meer.” En vervolgens zeg je zoiets als: “Het is misschien beter als je naar een andere werkgever gaat zoeken.” Dat doet even pijn. Geef je werknemer een weekje de tijd en hij komt bijna altijd met oplossingen. De situatie die dan ontstaat oplossen, is constructiever dan iemand overtuigen van het slechte functioneren. Je loopt als werkgever of manager echter de kans op een hoge ontslagvergoeding, als je dit niet goed hebt voorbereid en afgedekt, door functionerings- en beoordelingsgesprekken.

Continue reading