Over mij


Hallo, mijn naam is Michel Lamine. 

Je vraagt je misschien af: "Wie is die persoon achter pestenophetwerk.net eigenlijk?"

Ik ben vader van twee fantastische zoontjes, ingenieur van opleiding, stijldanser, schaker, ... en ongelofelijk naïef toen ik afstudeerde. Ik dacht dat manipulaties enkel in de politiek gebeurde en vooral dat als je maar genoeg jezelf kon verplaatsen in iemand zijn leefwereld, je werkelijk met iedereen overweg kon komen.  Ik dacht dat mensen met elkaar op een volwassen manier konden samenwerken. 

Ik ga je de saaie details nu even besparen maar ik kwam zeer bedrogen uit en ik ging op een gegeven moment doorheen een zeer zware periode op mijn werk. Ik kreeg te horen dat het niet anders kon dat ik slechte vrienden had, een slechte opvoeding had gehad, ik nooit had mogen kiezen voor ingenieursstudies, enz... Tegelijkertijd werden deadlines verplaatst, kreeg ik onverwacht nieuwe projecten en werden me opdrachten afgenomen waarvan ik net had gezegd dat ik ze zo leuk vond. Ik dacht op een gegeven moment dat ik werkelijk niet gemaakt was voor die harde industriële wereld. Men zei me dat daar enkel plaats was voor de harde mensen en ik was daar nu éénmaal te gevoelig voor. 

Het duurde even voor ik het werkelijk zo interpreteerde... maar ik werd gepest op het werk. Op een gegeven moment wanneer ik geen vaderschapsverlof mocht nemen nadat mijn eerste zoontje te vroeg werd geboren ging ik eraan onder door. Ik barstte in tranen uit in het bijzijn van mijn collega's en verloor gewoon mezelf... tot op het punt dat ik op een gegeven moment iemand in een grootwarenhuis de huid vol begon te schelden ... omdat die me raar aankeek. Dat was mijn dieptepunt maar ook achteraf bekeken mijn redding. Ik moest en ging kost wat kost terugvechten... voor mijn zoontje... maar wel op mijn manier... MET integriteit! In die periode zocht ik (vooral 's nachts) alle informatie op over pesten op het werk en toen vielen eindelijk de puzzelstukjes in elkaar. De gelijkenis was zo treffend dat ik vastberaden was om met die informatie iets te doen.

Met de informatie en concrete tips die ik her en der vond maakte ik een gedetailleerd dossier op dat ik met verschillende personen besprak binnen de organisatie. Dit leidde er uiteindelijk toe dat de CEO van het bedrijf waar ik werkte zich verontschuldigde in naam van de organisatie. Hij zei dat hij me geloofde.

Ik wist met succes te ontkomen door doelgericht stappen te ondernemen maar nam toch ontslag. Ik wilde mijn pester niet meer onder ogen komen. Ik maakte pestenophetwerk.net om lotgenoten te helpen in hun persoonlijke strijd. De voorbije jaren bestudeerde ik nog meer in detail het fenomeen, sprak met lotgenoten, onderzoekers en andere activisten in binnen- en buitenland. 

Die negatieve ervaring in het begin van mijn loopbaan heeft me uiteindelijk veel geleerd over mezelf en hoe negatieve mensen in elkaar zitten. Ik heb doorheen de jaren een persoonlijke visie ontwikkeld met een wetenschappelijke insteek over wat en vooral waarom we die dingen moeten doen om uit het dal te klimmen en hoe je moet omgaan met een manipulator. Door je te verplaatsen in de leefwereld van de pester, de omstaanders, de directeur, de HR-afdeling, etc... worden je verwachtingen realistischer en weet je ook hoe die personen te benaderen. 

Nu, een achttal jaren verder, wil ik uit de anonimiteit treden om mensen nog meer een hart onder de riem te steken. Ik schreef ook een e-boek met alle waardevolle tips die ik op mijn reis ontdekte. Ook richtte ik in bijberoep MLC Consult op. Een initiatief om lotgenoten en bedrijven die worstelen met ongewenst gedrag op het werk te ondersteunen of gewoon om mijn ei kwijt te kunnen! Er is zoveel niet geweten...

Waarom zouden jullie mij moeten geloven?

Ik zou nu heel graag willen neerschrijven dat ik ALLE antwoorden heb en dat al je problemen opgelost zullen zijn na het lezen van deze website en/of mijn e-boek en/of mijn diensten. Helaas moet ik zeggen dat dat waarschijnlijk niet het geval is ... maar toch ben ik ervan overtuigd dat ik bepaalde inzichten heb verworven die kunnen helpen en die ontegensprekelijk belangrijk zijn om er niet aan onderdoor te gaan. 

Om dus heel eerlijk te zijn... Jullie hoeven mij helemaal niet blindelings te geloven. Ik nodig jullie uit om een gezonde dosis scepticisme te gebruiken wanneer jullie mijn materiaal beoordelen. Voor ik meer in detail treed over de producten dat ik aanbied, wil ik nu al zeggen dat ik een "Niet tevreden, geld terug"-garantie geef op mijn e-boeken. Deze garantie geef ik ondanks ik daartoe wettelijk niet verplicht ben. Digitale producten in België kunnen normaal door de klant niet teruggevorderd worden maar ik maak graag een uitzondering.

Het blijft me telkens opnieuw verbazen, wanneer ik mensen ontmoet die gepest worden op het werk, wat voor bijzondere mensen dat zijn. 

Er is echt waar niets om je over te schamen! 

Ik wens je van harte veel succes toe in je zoektocht naar gerechtigheid. Ik hoop dat ik erin kan helpen! Succes!

Mijn naam is Michel Lamine, ik werd gepest op het werk. Ik was een doelwit, geen slachtoffer!